Itt az idő képzettebb auditorrá válni!

A belső ellenőrzési szakma egy kritikus pont előtt áll. Az elmúlt év pandémia által okozott zavarai lehetőséget teremtettek a szakma számára, hogy jelenősen fejlessze és növelje a befolyásoló szerepét. Számos tényező segítette az auditorokat abban, hogy előre lássák és kezeljék az új és növekvő kockázatokat, valamint számottevő mértékben támogassák a döntéseket és az üzlet eredményességét a gyorsan változó világunkban.

1.     Kockázat, mint a teljesítményt-elősegítő tényező – ha bevonják a belső ellenőrzést

Az egyre növekvő kockázatokkal teli környezet lehetőséget teremt a belső ellenőrök számára, hogy többet érjenek el. A tavalyi éve bizonytalansága továbbra is kitart: 81%-uk válaszolt úgy egy 5 ezer audit és kockázati szakembert magába foglaló kutatásban, hogy a kockázatok dinamikusan és kiszámíthatatlanul fognak tovább emelkedni 2021-ben.

A gyors műszakváltást igénylő munkahelyek valósága ugyancsak szükségszerű mozgatórugója a változásnak. A járvány felgyorsította a digitális átállást és a felhő alapú technológiák használatát, ami arra ösztönzi a vállalatokat, hogy kreatívak, innovatívak legyenek, felhagyva az addigi gyakorlatukkal.

Tekintve, hogy a felhő alapú technológiák a kockázatokat még inkább mérhetővé és kézzelfoghatóvá teszik, a vállalatok kiszámíthatóbban állnak feléjük, ösztönözve a bátrabb kockázatvállalást, ami még mindig egyensúlyban van a veszélyek és a haszon között. A belső ellenőrzésnek kreatívnak kell lennie, ha ki akarja használni az új lehetőségek adta előnyöket és a felhő alapú technológia változásait. A szakembereknek már nem csak bizonyosságot kell adniuk a tipikus audit univerzum felett, hanem el kell sajátítaniuk az új technológiákat, megérteniük az innovációra gyakorolt hatásukat és a szervezet szemei, fülei kell, hogy legyenek a kockázatok és a trendek azonosítása során.

2.     A terjedő felhő alapú technológia befogadása növeli az agilitást, a termelékenységet és az együttműködést

Az online technológia megnövelte a belső ellenőrzési szervezetek kapacitását, javította az együttműködést a belső ellenőrzésen belül és a szervezet egészében, egyszerűsítette a kommunikációt, és növelte a termelékenységet. Egyes feltételezések szerint a belső ellenőrzés digitális átalakulása 2021-ben tovább növekszik, ahogy az auditorok kihasználják a felhő alapú megoldások adta lehetőségeket és hatékonyságot.

A belső ellenőrzési szervezetek 22 százaléka tervezni, hogy bevezet valamilyen felhő alapú technológiát 2021-ben az Internal Audit Foundation (IAF) and AuditBoard beszámolója szerint („A belső ellenőrzés szükségszerű digitális átállása”) Egy mostanában készített IIA kutatás rámutatott, hogy jelenleg csak 20%-ban terjedt el az online technológia a belső ellenőrzésen belül. Összegezve megállapíthatjuk, hogy míg 2021-ben fel fog gyorsulni a technológiai fejlődés a belső ellenőrzési szakmában, még mindig messze alulmarad egyéb vállalati funkciók mögött pl. IT, ahol 59%-ra becsülik az arányt, amit az informatika 2021-ben elér az IDG kutatása szerint.

Ahogy közeledünk egy járványból felállt világhoz, az IAF/AuditBoard beszámolója arra enged következtetni, hogy a vezetők egyre nyitottabbak a felhő alapú szolgáltatások iránt annak érdekében, hogy jobban tudjanak navigálni velük a komplex kockázatokkal teli környezetben, továbbra is az élen járjanak a jogszabályi követelmények terjesztésében és nem utolsósorban hozzásegítse őket az együttműködés javításához a széttagolt munkakörnyezetben.

 3.     Soha nem volt könnyebb kialakítani egy modern, szakmai tudásbázist

A belső ellenőrzés felruházása a modernebb, gyorsabb technológiák eszköztárával napjaink egyik kritikus lépése, de ez önmagában nem lenne elég a változás előmozdítására, amire jelenleg lehetőség nyílik. Mind a belső ellenőrzési szervezeteket, mind az egyéni szakembereket muszáj fejleszteni a modern ellenőrzési képességeik oldaláról a befolyásuk és potenciáluk maximális kihasználása érdekében. Alapvetővé válik az ellenőrzés irányításának, a kockázatkezelésnek, az adatelemzésnek és az IT rendszereknek a megértése, különösen azért, mert egyre több üzleti folyamat van összekapcsolva a világhálóval.

Ahogy a nagy méretű adatállományok fontossága növekszik a mai vállalkozások életében, a belső ellenőröknek tisztában kell lenniük az üzleti erőfeszítések hátterével: hogyan, miként biztosítja a szervezet az adatállományok megbízhatóságát, beleértve a kockázatok számbavételét. A digitális átállás jelenlegi hulláma minden eddiginél nagyobb hitelességet követel az informatika világán belül. A belső ellenőröknek a mostani pillanat egy lehetőség arra, hogy növeljék a képességeiket és tudásukat a kulcs területeken annak érdekében, hogy fejleszteni tudják a szervezet igényét a teljesítmény, a compliance és az ellenálló képességük növelésére.

4.     Rengeteg erőforrás elérhető

A belső ellenőröknek minden eddiginél több lehetőség áll rendelkezésükre, hogy megszerezzék a szükséges információt és fejlesszék a tudásukat. Az IIA és az AuditBoard közösen fejlesztett ki egy tréninget, ami minden szükséges eszközt tartalmaz a következő generáció felkészítésére ahhoz, hogy képzetten álljanak az előttük álló gyorsan változó, kockázatokkal tűzdelt környezet kihívásaihoz.

Manapság a belső ellenőrzési szakma a szervezet egészét átölelő globálisan növekvő kockázatokkal szembesül, miközben fokozatosan sajátítja el a modern technológiákat, hogy megismerje az újonnan kialakuló folyamatokat, a hátterüket és a kapcsolódásaikat. Ahogy a belső ellenőrzési szervezetek fokozatosan sajátítják el a felhő alapú technológiákat a működésük felgyorsítása és automatizálása érdekében, a belső ellenőrzési szakemberek fejlesztésébe történő invesztálás ugyanolyan kritikus. Amikor a belső ellenőröknek rendelkezésre áll az erőforrás és lehetőség, hogy pozicionálják magukat a szükséges képességekkel, naprakésznek-, és felkészültnek kell maradniuk nemcsak a kockázatok azonosítása, hanem a lehetőségek felismerése érdekében. Az utóbbiak ugyanis hozzásegítik a vállalatot a növekedéshez és a sikeres működéshez egy gyorsan változó világban.

*szerző: John Reese, Cerritos marketing igazgatója, Calif, iia.org